luni, 21 februarie 2011

CITIUS, ALTIUS, FORTIUS…MAXIMUS

   În lumea asta este bine să ai măcar o fărâmă de credinţă în tine! Măcar atât cât să ştii a te închina când îţi este dat să vezi ceva ce neam de neamul tău nici prin visările cele mai năstruşnice cu putinţă n-ar fi fost să afle că ar fi posibil să existe pe această planetă. Tot felul de "ciudaţi" fac tot felul de "ciudăţenii", depăşind până şi puterea altora de a privi. Aşa, doar să se uite, fără să facă mai apoi vreun atac de cord!
   Baronul Pierre de Coubertin, când a pus bazele Jocurilor Olimpice Moderne (unii, printre care şi eu, au oarece reţineri asupra "paternităţii"...) a dat glăsuire unui imbold (astăzi i-am spune LOGO) către sportivii participanţi la suprema competiţie, o chemare către autodepăşire, spre performanţă: CITIUS, ALTIUS, FORTIUS. Că suntem sau nu de sorginte latină (alt "adevăr" la care nu subscriu în totalitate), să-i facem cuvenita traducere: "Mai repede, mai înalt (cu sensul de mai sus), mai puternic". De prin 1894, data primei ediţii, de la Atena, şi până în prezent, sportivii au doborât recorduri după recorduri şi la repezeală, şi la înălţime, dar şi la forţoşenie, recorduri ce l-ar umple de mândrie pe "Papa Pierre". 
   Cu timpul însă sportul însuşi a căpătat noi valenţe, noi dimensiuni şi alte interese. Unele discipline (puţine) au dispărut sau nu mai au reprezentativitate, dar şi-au făcut apariţia multe alte discipline sportive, unele fiind deja incluse în programul competiţional olimpic. Ceea ce a "scăpat" din previziunile coubertiene a fost tocmai...sportivul în sine, care, la un moment dat, s-a simţit sufocat în spaţiul celor trei coordonate. Nu i-a mai fost suficient nici CITIUS, nici ALTIUS, iar cu FORTIUS cochetează din ce în ce mai rar, deşi, pe fond, nu a părăsit conceptul. Lipsea ceva. Lipsea acea AUTODEPĂŞIRE EXTREMĂ, un orizont în care el, doar el, să fie cu adevărat cel mai tare din parcare, să fie unic, să fie uimitor, să-i facă pe toţi să se închine şi să-şi scuipe-n sân.
   "Pappa Pierre", dă-mi voie să te completez: CITIUS, ALTIUS, FORTIUS…MAXIMUS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.